2011. szeptember 26., hétfő

„Shakedown kvalifikáció”?

Az FIA Motorsport Világtanács (WMSC) csütörtöki szingapúri ülésén elfogadott egy újabb szabályozást, miszerint 2012-től a murvás versenyeken bevezetik a „shakedown kvalifikációt”.

A szabály az egyes és kettes prioritással rendelkező versenyzőkre egyaránt érvényes lesz.

Az FIA tervei szerint mindenki szabadon tesztelhet majd egy két órás intervallumban, viszont kettőnél többször senki nem járhatja be a „kvalifikáló szakaszt”.

A pilóták a bajnokság állásának megfelelő sorrendben indulva kapnának egy kvalifikációs kört.

A szakasz időket figyelembe véve az egyes és kettes prioritással rendelkező párosok (a leggyorsabbtól a legutolsóig) kiválaszthatják rajtpozíciójukat. Azon versenyzők, akik nem teljesítik a kvalifikációs kört csak utólag dönthetnek rajtpozíciójukról.

Az ezt követő napokon az egyes és kettes prioritású versenyzők a mindenkori (összetett) állással fordított sorrendben folytathatják a versenyt.
 
A Világtanács azt is bejelentette, hogy a jövő évben a szuperrali lehetősége valószínűleg nem lesz minden versenyen elérhető.

Az FIA hozzátette még, hogy a rali vb szervezői 2012. január 1-től engedélyezhetik a verseny újrakezdését az esetlegesen már kiesett autókkal.

Mivel a WRC újabb piacokat keres, szükség van a rugalmasabb megközelítésre annak érdekében, hogy a legteljesebb mértékben illeszkedjenek a helyi infrastruktúrához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése